"The first opportunity is the local hospital's doctors accomodation. It is not the nursing hotel. Higher quality, but prox. the same price. I can make a reservation for you, but it must be rented for half month minimum. If this place is won't be what you are looking for, you can search for other apartments and accommodation later. Gyula offers a variety of accommodations, from hostels to hotels to apartments. To rent an apartment in Gyula is simple - the choice is big. Apartments in Gyula are available for as little as 100 euros per month, but you can also choose an extremely luxurious apartment if your budget is not your first concern.

Hospital canteen (menza) offer wholesome meals at very reasonable prices. In fact, it ends up being much cheaper to eat there than to cook a meal at home. The price is prox. 2 euros/menu. But in the city center, near the University there are several good restaurants, where you can choose from several traditional Hungarian and special dishes and drinks. Besides a la carte catering, the restaurants also serves daily menus (3-4 euros/menu)."

 

"I haven't seen the room yet, but if my information is correct there is a bathroom in the room and there is a public kitchen. I am not sure about the wi-fi (internet connection), but in the library you can use it for free. I will have more information about the prices and facilities and the reservation policy in
monday.
"

Yhteyshenkilöni Gyulassa :) Tiivistetysti: minut sijoitetaan ensin lääkärien asuntolaan, joka on korkeatasoisempi kuin hoitajien asuntola, mutta about samanhintainen. Siellä asun minimissään puoli kuukautta, sitten on mahdollista etsiä omaa asuntoa jos kokee siihen haluja tai tarpeita. Gyulasta on helppo löytää asunto, koska valikoimaa on paljon, asunnon voi saada jopa 100e/kk, mutta erittäin luxusasuntojakin löytää jos raha ei ole ongelma. Mainitsi myös mailissaan, että ulkomaalaiselle luotettavan vuokranantajan ja asunnon löytäminen voi olla hankalaa, mutta he auttavat kaikin tavoin.

Suositteli myös opiston kanttiinia, jossa ruoan saa 2e/ruoka, mutta ulkona syöminen maksaa n. 3-4/ruoka ja Gyulassa on paljon mukavia ravintoloita, joissa saa ala carten lisäksi unkarilaista "arkiruokaa" ja lounasta. Itse kokkaaminen voi jopa tulla kalliimmaksi.

Yhteyshenkilöni ei ole vielä nähnyt huonettani, mutta jos tietonta pitävät paikkansa siellä on oma kylpyhuone, mutta yhteiskeittiö. Internetyhteydestä hän ei ole tietoinen, mutta opiston kirjastossa sen käyttö on ilmaista. Hän palaa lisäinformaation kanssa asiaan maanantaina :)

Koulu: www.sziu.hu/

Perustettu vuonna 2000, aiemmin seitsemän itsenäisen instituution fuusioituessa . 9 erillistä laitosta, joissa yhteensä 17,800 oppilasta ja akateemista henkilökuntaa 809.

Koulu, johon olen menossa on alunperin perustettu 1993, mutta toimii nykyään Szent Istvánin alaisena nimellä Institution of Health and Environmental Sciences (Gyula).