"Kotitalo" takaapäin

Takapihaa

Talo edestäpäin

Velencejärven kierrokselta Évan (perheen äidin) kanssa lauantaina 23.10:

Garden of babies (vauvojen puutarha) - joka kerta kun Gárdonyssä syntyy lapsi, vauvalle istutetaan oma kukka puutarhaan. Tällä hetkellä kukat on siis trimmattu koska on syksy/talvi tulossa.

Velence-järvi, Unkarin toisiksi? suurin järvi.

Elina ja Velence

Sitten syystä X Éva päätti viedä minut 23.10. "puhetapahtumaan" - 23.10 on tavallaan Unkarin itsenäistymispäivä, ainakin näin minulle selvitettiin. Ihan mielenkiintoinen tapahtuma - jos kukaan olisi voinut tulkata minulle englanniksi. Puheet kestivät nimittäin 1,5h:

Lopuksi laulettiin kansallislaulu ja paalun ympärille sytytettiin kynttilöitä/vietiin kukkia.

Alunperin minun piti lähteä järvikierrokselle yhteyshenkilöni Lucan kanssa, mutta hänelle tuli tärkeitä menoja ja ehdotti, että jos tapaisimme illalla ja menisimme hänen ystäviensä kanssa baariin. Luca on äärettömän mukava 25v nuori nainen, joka on kehittänyt minulle kauheasti ohjelmaa täällä :) Kuvia minulla ei valitettavasti ole, koska patterit loppuivat heti tuon puhetapahtuman jälkeen (myöhemmin käyn ottamassa kuvia Velencejärvestä illalla - WAU). Baari oli mukava pubi jossa soi electroa, tekotakka, kivat tuolit ja pöydät. Dartsi ja pöytäjalkapallo. Mukana oli myös Lucan poikaystävä, Lucan ystävät Kata ja Vicky ja heidän poikaystävänsä. Kysyin josko he lähtisivät Akselin ja minun kanssani ensi lauantaina ulos ja suostuivat! :)

Tänään matkustin ensimmäistä kertaa junalla yksin, Székesfehérváriin, jonka pitäisi olla Unkarin 7. suurin kaupunki. Esimieheni Mr.Vizin pojat Bence ja Gyorgy olivat minua vastassa ja kierrättivät minua kaupungilla 2,5h. Ensin kävimme tämän sedän itse rakentamassa linnassa:

Linnan nimikin oli Bory Vár. Herra Bory rakensi koko hökötyksen lähes pelkästään itse, 40 vuoden ajan. Hän oli äärettömän taitava arkkitehti, taiteilija ja kuvanveistäjä ja linna olikin täynnä hänen teoksiaan. Linnasta tuli hieman mieleen Barcelonan Gaudi.

Linnan sisältä portaikkoa

Maailmansota-muistomerkki (kopio, aito pronssinen muualla)

Linnasta lähtiessämme ostin pinkan postikortteja lähetettäväksi :) Menimme keskustaan, jossa kävimme ensiksi kahvilla...

Keskustan kävelykadulta

Cappuccinojen jälkeen menimme katsomaan keskustan kelloa... tämä kello pitää kahden tunnin välein joka päivä "esityksen" joka rimputtelee karmeaa kilkutusmusiikkia samalla, kuin hahmot pyörivät ympäri. Asukkaat ovat valittaneet kellosta, mutta se on jonkinnäköinen muistomerkki, eikä sitä ole vielä ainakaan lopetettu. Tulisin minäkin hulluksi, jos sellainen kilkutus kuuluisi joka ikinen päivä 2h välein... mutta kivalta se näytti:

Tämän jälkeen siirryimme Unkarin yhden tunnetuimman konditorian kahvilaan :) Siellä nautimme kakkupalaset ja ostin pari juttua... Nämä kuvat on otettu ihan Tiinaa varten :

Tiskissä:

Ps. Kilo valkoista sokeritaikinaa? tms. maksoi reilun 2500 eli kympin verran...

Nämä ostin, Tiina saa molemmat jos käyttää pulia jossain juhlissa jossa minäkin olen ;) KOIRATEEMAINEN KAKKU!

Ostin vielä lisäksi paketin, jossa on pienet pötkylät punaista, keltaista, vihreää, sinistä, ruskeaa yms. marsipaania? luulisin. Näyttää ihan väriliitupaketilta. Hauskahko.

Täällä on ehdottomasti paljon mukavampaa kuin Gyulassa, huomattavasti suurempi prosentti osaa englantia ja useimmat puhuvat sitä suht sujuvasti - siis ne jotka puhuvat. Täällä on taipumusta sanoa että "en puhu hyvää englantia/en puhu paljon" - ja puhuukin verrattaen hyvää englantia, kun taas Gyulassa sanottiin, että "juu, puhuu paljon englantia" ja puhui ehkä muutamia lauseita ja heikosti. Täällä on myös satsattu tosi paljon siihen, että näen ja tutustun paikkoihin ja ihmisiin ja on otettu tosi mukavasti vastaan! Kaikki ovat hirveän auttavaisia.

Kaupunkikierroksen jäljeen Luca haki minut ja menimme paikalliseen kauppakeskukseen katselemaan. josta ostin 5000ft suorat housut (jotka Lucan äidin ystävätär voi lyhentää...) ja 7000ft lävistyskoruja, todella mageat turkoosit blingbling pallot lävistyksiin ja pinkit koirakorvikset.  Suorista housuista olin tyytyväinen, koska olen kuitenkin etsinyt nättejä siistejä housuja vaikken usein pöksyjä käytäkään. Täällä on aivan mieletön vaatekauppa- ja koruvalikoima jos vertaa Suomeen, todella siistejä kauppoja jossa LAAJA valikoima, ei mitään kökköSeppälää.

Hätä muuten keinot keksii, halusin vaihtaa uudet lävistyspallot koruihin, mutten millään saanut kahta palloa irti tapeistaan (yleensä aina tapin kahdesta pallosta se toinen on paljon tiukemmin kiinni). Hetken ärtsyilin asiaa ja mietin mitä voin oikein käyttää apuna, kunnes välähti. Tappi ripsentaivuttimen aka. pihdin väliin ja pallo aukesi pyörittelemällä :D

Sunnuntain pyhitän lepäämiselle ja maanantaina olen vielä kylpylällä Lucan kanssa. Maanantaina käymme myös varmaankin järven toisella puolella katselemassa. Tiistaista perjantaihin olen sitten markkinointipuolella ja lauantaina tulee Akseli!

Puhuin Lucan kanssa ja hän on jo puhunut Györin majoituksestani, sen pitäisi olla kouluasuntola jossa minulla on oma huone, suihku ja mahdollisesti pieni keittiö. Lucan mukaan sivustolla luki hinnaksi 2800ft/yö, mutta Györin yhteyshenkilö oli ilmoittanut 4000ft, hänen siis vielä pitää jutella asiasta :)

Asuntola ei ole ihan kylpylän vieressä, mutta aivan bussiaseman vieressä josta pääsee bussi 14 suoraan kylpylälle.

Tällaista täällä tänään :)