No kävipä sitten niin että Luca ilmotti eilen illalla/yöllä että hänellä on taas ongelmia, eikä pääse kylpylälle joten olisin siellä yksin. Keskiviikkona kuulemma Istvan tulee kylpylälle ja hän voi antaa minulle työtehtäviä, mutta tänään siellä ei olisi ollut minulle mitään...

Menemättä turhiin yksityiskohtiin Luca on varhaisessa vaiheessa raskauttaan ja siinä on ilmeisesti jotain komplikaatioita jonka vuoksi joutuu välillä olemaan vuodelevossa.

No, kysyin että onko okei jos me lähdetään tänään Budapestiin ja sit keskiviikkona saisin jotain työtehtäviä ja se oli ok.

Tänään oli tosi hyvä ilma joten käytin Töppiksen ulkona aamulla ja annoin olla juoksunarussa kunnes lähdimme junalle, jolloin tietenkin laitetaan Töppis aina sisälle. Loistavaa tsägää kyllä unohdin tietenkin ottaa pokkarini mukaan eikä tästä - parhaimmasta kävelyreissustamme Budapestissa tullut otettua yhtään kuvaa.

Teimme löyhän suunnitelman, jonka mukaan vierailisimme The museum of ethnography What are Finns like (Millaisia suomalaiset ovat unkarilaisten näkökulmasta), söisimme meksikolaisessa ravintolassa (Iguana, ei sama kun Suomen Iguana), shoppailisimme englanninkielisiin kirjoihin erikoistuneessa Bestsellerissä, Platinum shopissa joka myy pelejä, Gyongy halaszissa joka myy ihania korviksia ja koruja!, sekä mahdollsisesti Katayssä joka on keittiötarvikeliike.

Alun perin suunnitelmamme piti toimia toisinpäin, mutta päätimmekin jäädä metrossa Kossuth Lajos térillä ja kävellä Iguanaan, josta museolla jne. Emme kuitenkaan heti löytänyt Iguanaa joten päätimme ensin käydä museossa, kun se osui tiellemme.

No, näyttely oli pitkälti sitä mitä Suomesta voisikin odottaa, haaveja, fiskarseja, tuohivirsuja, kännyköitä, kumisappaaita, muumeja, marimekkoa, iittalaa, toikan lintuja,.. :D vähän kuin olisi kotona käynyt. Jätimmekin tällaisen viestin vieraskirjaan, tosin olin samaa mieltä yhden englanniksi kirjoittaneen kanssa että tavaroissa yms. olisi voinut olla englanninkieliset tekstit unkarinkielisten lisäksi, ottaen huomioon että myös meiltä jäi pois tiettyä informaatiota (kuten mistä jotkut kartat ja artikkelit kertoivat). Löysimme museosta ilmaisen minikartan, jonka avulla suunnistimmekin lopun päivää...

Löysimme nopeasti Iguanan, jossa söimme ihan ok:n myöhäisen lounaan. Hinta oli 30euron paikkeilla (alkuruoat, pääruoat, juomat). www.iguana.hu/ tästä löysimme erittäin helposti minikarttamme avulla Bestselleriin, jossa oli ihan mukava valikoima ja mukava, sujuvasti englantia puhuva henkilökunta. Ilmeisesti törmäsimme myös omistajaan, vanhempaan pukuherraan jonka kanssa jutustelin vähän kassalla.

Päädyin ostamaan neljä pokkaria, hieman summamutikassa, mutta ainakin ensimmäinen avaamani vaikutti ihan hyvältä:

- The big friendly giant (The bfg, iso kiltti jättiläinen) Roald Dahl

- How to talk to a widower www.adlibris.com/fi/product.aspx

- House Rules, Jodi Picoult. Tästä ei taida olla suomenkieleksi käännetykään versiota, ainakaan google ei löytänyt. www.jodipicoult.com/house-rules.html kertoo siis aspergerin syndroomasta kärsivästä teini-ikäisestä pojasta joka on erittäin kiinnostunut rikospaikoista ja jonka tutor löydetään murhattuna, jolloin poika - joka välttelee sosiaalista kontaktia, omaa outoja reaktioita ja vääriä ilmeitä vaikuttaa erittäin potentiaaliselta murhaajalta jne.

- Lost dogs and lonely hearts - suomennetaan keväällä 2011. Hömppäkirjallisuutta, joka kertoo mm. Rachelista joka perii tädiltään rescuekoiratarhan ja talon, pariskunnasta joka yrittää lasta ja päätyy adoptoimaan Rachelilta vallattoman bassetin pennun, Zoesta jonka ex-mies on hankkinut heidän lapsilleen labradorin ja jättänyt Zoen vastuuseen kaikesta. Tämän aloitin juuri ja vaikuttaa juuri sopivalta, koiraihmiselle ainakin ;)

Bestselleristä, jonne siis tuhlasin 40euroa kävelimme Szen Istvan térille jossa on Pyhän Tapanin tuomiokirkko, taas sain syytä potkia itseäni siitä että unohdin sen pirun kameran! Potkin itseäni jo tullessamme ulos Kossuthin metrotunnelista jolloin näimme Parlamenttitalon... jonkun muun ottamat kuvat siis tässä:

fi.wikipedia.org/wiki/Pyh%C3%A4n_Tapanin_tuomiokirkko_%28Budapest%29

 

Parlamenttitalo:

Näimme myös tämän sedän siltoineen

Tätä emme nähneet, koska a) emme olleet oikeasti Tonavan toisella puolella ja b) ei ollut tarpeeksi pimeää, mutta kuva on upea, rakennus siis edelleen parlamenttitalo:

Szent Istvan teriltä jatkoimme kävelyä ja päätimme käppäillä yhden pelikaupan ohi josta Akseli oli aiemmin kysellyt uutta Metroidia - joka oli viimeksi loppuun myyty. Arvelimme tosin että liike saattaisi olla kiinni koska kello oli jo melkein kuusi, mutta meillä kävi onni ja se suljettiin vasta seiskalta. Vielä parempi onni oli se, että Metroid löytyi kun löytyikin. Akseli tosin joutui juoksemaan pankkiautomaatille, koska liikkeessä ei käynyt kortti... samalla minä kävin tsekkaamassa pienen naapurissa olevan liikkeen jossa on mm. käsintehtyjä koruja. Ostin jotain pientä tuliaiseksi eräälle ihmiselle...

Tästä jatkoimme sitten matkaa rakkaan Wasabi-ravintolani ohi etsimään Budapest-korviksia josta olin haaveillut niin kauan kun näin ne näyteikkunassa. Tällä kertaa löysimme liikkeenkin :D Liike oli tosin monta liikettä samassa tilassa, joten se oli hieman hämäävää ;) (täälläkään ei käynyt kortit joten taas automaatille). Ostin itselleni kultaiset kauno-Buda Pestit (samanlaiset siis kun nämä mutta eri fontti ja kultaiset):

sekä kaikki tietävät Haribon kirsikkakarkit, mehevät, ihanat, tällaiset:

Ostin AIVAN tämän näköiset korvikset! IHANAT! Olen tosin epäluuloinen ovatko ne oikeasti karkit ;) siellä olin paljon mm. nallekarkkien näköisiä ja muita hedelmäkarkkikorviksia, aivan aidon näköisinä.... Ostin myös lisää tuliaisia ja voi olla että tänne joudun palaamaan uudestaan, siellä myydään mm. Red Asterin koruja ( www.redaster.com/ ) liike itse on gyongyhalasz.hu/ lähes kaikki siellä on kierrätysmateriaaleista, uniikkeja tai käsintehtyjä, paljon esimerkiksi erilaisia pullonkorkki-korviksia, legoja jne.  Aivan IHANA liike!

Kävin pikaiseen myös Katay:llä hakemaan pari lisätavaraa yhteen tuliaiseen....

Siinäpä sitten melkein kokonaisuudessaan tämän päivämme reissu, matka kotiin kesti suhteettoman kauan koska juna pysähtyi ylipitkäksi aikaa Martonvasariin ja Gardonyyn (silloin alkoi palaa jo hermo, yhden pysäkin päässä!) , mutta pääsimme silti suht ajoissa pelastamaan Töppötassun raastavalta yksinäisyydeltä :)

Huomenna kylpylään... ellei taas jotain tapahdu ;)

Ainiin, unohdin ihan mainita, että olutfestari jonne olemme olleet innolla menossa viikonloppuna peruttiin tämän viikon MAANANTAINA - koska saattaa ehkä sataa ja muuta sellaista... siinä teille taas vähän Unkaria ;)