Pahoittelen tylsää kuvasatoa, emme ole päässeet paljonkaan kiertelemään Akselin vatsaongelmien takia joten olen kuvaillut lähinnä ostoksia ja löhöilyä. Lupaan jatkossa ryhdistäytyä :)

Tänään aamulla herättin 8.00 koska lähtö Székesfehérváriin ja Árpád kylpylään oli 8.45 Lucan ja Lacan kyydissä.

Joten koira lenkille, koira sisään ja sitten autolla kohti määränpäätä, Luca oli herttaisesti ostanut meile 4 juustopogacsaa ja 2 suklaapogacsaa aamupalaksi :) Árpádissa odottelimme hetken, kun Luca sanoi että menisimme kylpyläkierrokselle samassa porukassa kun lehdistö. Árpádissa pidettiin tänään lehdistötilaisuus jonka vuoksi mekin siis olimme siellä, tämä lehdistö pääsi myös halutessaan kokeilemaan saunoja - ja me mukana.

Luca kuitenkin lähti itse kierrättämään meitä, koska lehdistökierros oli kokonaan unkariksi. Árpád oli U-P-E-A! Hyvin erilainen kun perinteiset terveyskylpylät, koska Árpád ei ole terveyskylpylä, hieman turkkilai/arabiatyyppinen sisustus, upeat altaat, koristelut, pinnat, kaksi baaria, löhöilyalueet, jumppasali (kesken) ja ulkosauna, sekä ulkona kylmäallas.  Yläkerroksessa oli suomalainen sauna, suolahuone, kylmäallas ja infrasauna. Suihkut ja wc:t joka kulmassa, pukuhuoneet olivat mahtavat, puukopit kahdessa kerroksessa, tummaa puuta, kultaraamiset peilit, kohdevalot. Pukukopit olivat unisex, mutta suihkuhuoneet olivat sitten erikseen, kuten monissa muissakin unkarilaisissa kylpylöissä.

Voin vaan sanoa, että vau. En ole ihan sellaista Suomessa nähnytkään. Jos vaan ikinä sattuu Székesfehérváriin niin kannattaa poiketa Árpádissa, päivälippu oli n. 13,8euroa (sis. saunat + kaiken, jotka saattavat muualla maksaa erikseen), 3h lippu maksoi 11,3. Cappuccinon ja tuoremehun sai baarista 2,2eurolla.

Koska en tajunnut kysyä saako siellä kuvata ja unohdin totaalisesti ottaa ulkona kuvan... (osaksi koska baarimikko(nainen) juoksi peräämme tuomaan 70forintin vaihtorahaa... ostimme siis juomat aiemmin ja Akselin kortti ei toiminut eikä hänellä ollut antaa 5000ft takaisin niin saunasta tullessamme keräsimme kolikoista 700ft ja jätimme tiskille lapun kanssa "cappuccino és narancslé - Finns". Todella herttainen tyttö mutta sanoimme vaan että eieiei, pidä pois vaan)  ... tässä linkki, joka ei kyllä anna läheskään koko kuvaa : www.fehervar-arpadfurdo.hu/en/index.html

Kävelimme pätkän vanhaa Skfvárin kaupunkia läpi päästäksemme bussiasemalle ja matkalla törmäsin mitä loistavimpaan kauppaan. Loistava se oli ensinnäkin siitä syystä, että bongasin ikkunasta mitä söpöimmän keksipurkin Tiinalle:

Purkki on metallia, n. 17cm korkea ja 15cm halkaisijaltaan, nuppi päällä muovia. Kansi menee osaksi purkin sisään. Lisäksi tämä oli ainoa kappale! sain sen näyteikkunasta :)

Lähikuvaa herkuista

Lisäksi, tästä kaupasta, jossa oli kaikenlaista mukavaa tilpehööriä löysimme kahden viikon metsästykseme tuotoksen. HALLELUJAA ja AMEN!:

Kyllä, se on tiskiharja. Olemme nyt kaksi viikkoa ruopineet astioita noilla ällöttävillä pesusienillä, ja nyt se saa riittää!

Tilpehöörikaupan jälkeen kävelimme Alba Plazan läpi Tescolle, jossa käväisin postissa heittämässä kuoren ja kun Akseli viipyili puuteroimassa nokkaansa pujahdin Media Marktiin ja vahingossa mukaani tarttui yli viikon miettimäni ikkuna-espressokannu:

Tästä sain pulittaakin sitten melkeinpä 24euroa, mutta on se aika hieno... ei kerrota kenellekään että en mä kotona juo ihan hirveästi espressoa.

Eilisiä ostoksiani Alba plazalta, näitäkin on jo hetken aikaa etsitty:

Aika päheät vaikka itse sanonkin, tosin laatu tuskin päätä huimaa. Pohjalliset ovat aika samaa luokkaa kun edellisissä kumppareissani ja niistä hajosivat pohjat aivan totaalisesti vuoden sisällä. No, jos edes tämän reissun kestävät niin olen kiitollinen. Tietenkin jos voisin kuskata nämä Suomeen mukaan - sitä parempi - koska ne edelliset kumpparit menivät roskiin.

Ne hemmetin pyörän lukot, tosin en menisi luottamaan näidenkään suojeluvoimaan mutta ovatpahan edes näön vuoksi lukossa. Kyllä, näette oikein, ne ovat yhdistelmälukot. Olisivat nyt edes tehneet kumista läpinäkymätöntä niin tuo himpula kettinki ei paistaisi kilometrin päähän. Mutta koska meille ei annettu lukkoja pyörien mukana niin en katso että velvollisuutemme on ostaa mitään superkalliita vehkeitä niihin.

Tänään on ollut tosi upea sää, +27 ja aurinko möllöttää, haettiin Media Marktista tullessa pizzaa Don Pepestä (oli muuten kauheeta pizzaa, eka kerta Unkarissa kun maistan sellaista pahvia) ja hypättiin bussiin - jossa muuten tuli ekaa kertaa tarkastajat tämän vuoden puolella. Viime vuonna Bekescsabassa niitä oli busseissa yhtenään mutta täällä en ole vielä nähnyt kertaakaan, ennenkö nyt.

Teorisoin kylpylässä, että Akselin mahavaivoista osa johtuu siitä, että kun on paastonnut kaksi päivää ei mahalla ole mitään sulatettavaakaan ja osa väänteistä johtuu ihan vaan siitä nälästä. Eilen hain kahta erilaista maitohappo/probioottista lääkettä ja tänään tungin naaman täyteen pizzaa ja TADAA - nyt tuli raportti että olo onkin paljon parempi. Kyllä Il dottore Elina osaa.

Loppupäivä ollaankin sitten vaan chillailtu kuistilla, siitä tunnelmakuvia taas vaihteeksi:

Töppis esittää modernia tanssia onnellisuudesta, paha homma että olen yrittänyt saada herran kiinni itse teossa monta kertaa (siis selälleen ja sätkytellään onnessaan) mutta koska mun kamera aukeaa niin hitaasti ja zoomaa samoin, tässä on paras otos ko. tanssista :D lopettelun hetket.

 

Koska suora auringonpaiste on niin jumalattoman kuumaa ja läppäri alkoi sulaa:

Minut tönittiin törkeästi kuvasta :D kiitti vaan linssilude.

Bongattiin Fürdö-lehdestä että Györissä olisi ollut viime vkonloppuna pálinkafestarit, mutta "meni jo", niinpä huomasimme että Skfvárissa on syyskuun vikana vkonloppuna lecso-festarit (en.wikipedia.org/wiki/Lecs%C3%B3 lyh.suomeksi: unkarilainen paksu kasvismuhennos, johon tulee yleensä paprikaa, tomaattia, sipulia, mahdollisesti makkaraa, pekonia, laardia. Erittäin perinteinen). Ja Luca kertoi että silloin Skfvárissa on myös paljon markkinameininkiä :) joten ehkä pitääpi mennä katsomaan ja maistelemaan! 

Täällä on ihan hirveästi ruokafestareita, viinifestarit, pálinkafestarit, makkarafestarit Csabassa lokakuun lopussa, viinifestarit, lecsofestarit, sipulifestarit...

Eilen sain ilmoituksen, että omat vanhempani tulevat 29.10-1.11 käymään, ja pitää varmaan heitä sitten kierrättää ainakin Árpádissa (elleivät halua mieluummin Agárdin kylpylään, tai molempiin!) ja Skfvárin Bory-várissa josta olen monesti kertonut, linna jonka setä rakensi omin päin, täynnä hänen taidettaan ja veistoksiaan yms.

Huomenna menen kylpylälle 9.00 ja meille tullaan siivoamaan 14.00 (Akseli laittaa Töppiksen naruun ja tulee itse kuistille siksi aikaa)... katsotaan mitä siitä eteenpäin :)

Ainiin Budapestin kansantieteen museossa on tällä hetkellä käynnissä näyttely "What are Finns like" eli millaisia suomalaiset ovat unkarilaisten mielestä/silmissä. Pakko mennä katsomaan :D puukkoja, kaljaa ja saunomista? Lisäksi Danny suositteli liikennemuseota.

www.budapestinfo.hu/en/calendar_of_events/what_are_the_finnish_like______finnland_with_hungarian_look

www.kaupunkiliikenne.net/Budapest/museo.html