Elikäs, eilen herätys tuli 5.15 koska lähtö Sfvárin bussiasemalle tuli 6.18 bussin muodossa.

Hämmästyksekseni bussi oli aivan täpötäysi, mihin aikaan nämä ihmiset oikein menevät töihin/kouluun?

6.45 olin asemalla ja siitä ennen seitsemää István koppasi minut kyytiin, ajomatka päättyi 8.45 Hévíziin kahvipaussin ja kauppapaussin jälkeen,

Matkalla näin mm. Unkarin pisimmän sillan, luostarin ja ainoan joen joka laskee Balatoniin.

Itse käynti Hévízissä oli aikamoinen pettymys vaikka sainkin vapaat passit kulkea kylpylässä ja ympäristössä. Eriävien kylpyläetikettien takia en tietenkään tajunnut ottaa sisäpuolelle kameraani ja lompakkoani jotta olisin voinut viettää aikaa sisäpuolella, joten hetken lillittyäni lämpimässä mineraalijärvessä lähdin suihkuihin.

Hauskinta mineraalijärvessä oli se, että siellä oli oikeasti myös pikkuruisia kaloja! Ne pyörivät paljon ympärilläni ja yrittivät näykkiä ihoa, joka ei tietenkään tuntunut yhtään miltään mutta oli söpöä.

Sitä Hévízin sisäänkäyntiä jota käytimme vartioi kaksi aarnikotkaa (eng. griffin)

Yritin kysellä Lucalta ja Timiltä (Tímea) tänään liittyykö Hévíziin ja aarnikotkiin jonkinalista legendaa, mutta he eivät ainakaan tienneet. Aarnikotka löytyy nimittäin myös suihkulähteen patsaasta, vastapäätä sisäänkäyntiä:

En myöskään itse löytänyt netistä tietoa aarnikotkien liittymisestä paikkaan, mutta Hévíz kyllä sijaitsee aivan Keszthelyn vieressä, joka on ollut aikoinaan aatelisten omistuksessa.

(Aarnikotka: Aarnikotka, vaakalintu tai griippi (kreikaksi γρυψ) on taruolento, jolla on kotkan pää, siivet ja jalat etujalkoina, leijonan vartalo, takajalat ja häntä ja aasin korvat. Joskus sillä oli käärmeen pyrstö. Aarnikotkien uskottiin vartioivan kulta-aarretta. Tarinoiden mukaan aarnikotkat repisivät kappaleiksi varkaat, jotka yrittäisivät varastaa kullan. Aarnikotkat rakensivat tarun mukaan pesänsä kullasta ja niiden munat olivat arvokkaita jalokiviä.

Keskiajalla aarnikotka esiintyi usein taruissa ja heraldiikassa. Heraldisella aarnikotkalla oli yleensä kotkan pää, eturaajat joissa kotkan kynnet, leijonan takaraajat sekä häntä. Heraldiikassa kuvattiin toisinaan vain aarnikotkan pää, joka erottui kotkan päästä korvien vuoksi. Aarnikotkia pidettiin hyvinä ja vahvoina vartijoina, joten niiden kuvia laitettiin mielellään hautoihin ja pyhiin esineisiin.)

Ajomatka Hévíziin Skfvárista kestää siis ralliajajasta riippuen 1h15min-2h

Koska tosiaan unohdin kamerani pukukoppiin, joudun lainailemaan muiden kuvia, mutta tässä itse kylpylän aluetta:

(käytimme oik.puoleista sisäänkäyntiä, josta sitten käydään pukukopissa vaihtamassa ja kävellään piiiiiiiitkä käytävä itse järven keskelle ja kylpylään.

Rakennukset ovat ulkoa säilytetty alkuperäisessä muodossaan, mutta sisältä rakennukset ovat täysin restauroitu. Puistoalueella sijaitsee myös sairaala, joka on tiivissä yhteistyössä kylpylän kanssa. (St. Andrew´s hospital joka erikoistuu reumasairauksiin ja kuntoutukseen). Hévíz on Euroopan suurin mineraalivesijärvi, jonka virtaus on erittäin voimakas ja veden uskotaan uusiutuvan tämän vuoksi päivittäin. Järvi on erittäin syvä, joten voidakseen viettää siellä pidemmän ajan useimmat tuovat mukanaan lötköpötkön tai uimarenkaan.

Vedessä lillimisen jälkeen lähdin pyörimään kaupunkiin, kylpylästä keskustaan on vain muutama sata metri ja matkalla bongasin taas jonkun näköisen muistomerkin

Hungarian monument to the commonwealth lukee peruskivessä, joka kääntyy enemmän tai vähemmän muistomerkki Unkarin tasavallalle tai Unkarin tasavallan muistomerkki.

Kaupunki itsessään oli ihan hirveän pieni ja ensimmäinen asia joka siitä tuli mieleen, oli Espanjan tai Englannin kräsääkadut. Joka ikinen katu oli täynnä muistomerkkiroskaa eikä oikeita kauppoja sitten oikeastaan ollutkaan. Hévízin asukkaista lähes kaikki saavat toimeentulonsa turismista, ja siellä niitä turisteja tosiaan oli. Kuulin varmaan enemmän venäjää ja saksaa, kuin unkaria koko reissun aikana.

Bongasin kadulta kyllä tällaisen ABC-kiskan

Näitä haluaisin kuljettaa kotiinkin, mutta se voisi osoittautua hankalaksi ilman koko setin täydellistä hajoamista (kuivattuja kun ovat).

Lisäksi bongasin erikoista arkkitehtuuria ja mainostilaa

Perrier seinä minua huvitti sen takia, kun ovat nyt olleet enemmän esillä sen flashpohjaisen Ditamainoksen vuoksi. Sipulitalo taas oli vain eriskummallinen, kuin joku olisi töräyttänyt kolme kertaa liian ison sipulin taloon jonka arkkitehtuuriin edes normaalinkokoinen sipuli ei olisi sopinut.

Hévízin kirkkoa en saanut kuvattua, mutta koska se ohiajaessa oli niin vaikuttava halusin näyttää sen teille, vaikka sitten toisten kuvaamana:

Minulle tuli tästä syystä tai toisesta mieleen enemmänkin joku Disneyprinsessan linna kun oikea kirkko :D Aika tyylikäs valinta siis.

Koska luulin tekeväni jotain ihan oikeita hommia Hévízkeikka lähinnä vitutti minua, etenkin siitä syystä, että kulutin 11h aikaani tekemällä... ei mitään. No okei, tutustuin kylpylään ja kuvasin ympäristöä, mutta luulin pääseväni taas ihan hands on bisneksiin. Oh well... unkarilaiset. Osasyy tähän saattaa tietysti olla, että Luca ei tullut mukaan ja Istvánin englanninkielen taito taas on... vajavainen. Näinollen hän ei välttämättä halunnut toimia jatkuvast tulkkina minulle, etenkin kun paikalla oli yllättäen herraisokiho Kovacs Imre, jonka vuoksi lähtömmekin viivästyi tunnilla.

Tästä syystä pääsin junalle vasta puoli seitsemän, ja Akseli sitten tuli minua vastaan asemalle josta haimme pizzat. Tämän jälkeen kuukahdin, heräsin hetkeksi ja kuukahdin...

Meidän pitäisi päästä käymään Skfvárissa taas kunnolla, tarvitsen/tarvitaan:

Syyssaapikkaat (tänään ensimmäistä kertaa elämässäni suutaroin kenkiäni jesarilla),

Lakkaa/muuta hiusmömmöä

Tescon voileipägrilli, hintaan alle 10e

Tescosta ecetes almapaprikoita, niitä tulisia!

Jos löytys jotain ehdotonta Katyn keikalle ;)

Tällä hetkellä olen suunnitellut laittavani mustasinisen toppimekon, alle mustan topin, punaiset saapikkaat, Haribo kirsikkakorvikset... sen sellaista. Tilasin eilen Katyn sivuilta 50e hintaan (toim.kuluineen), kolme paitaa:

(watch out, the Kitty is armed!)

Ajattelin, että keikkapaikalta saatan ostaa jotain Teenage dream kamaa, koska nämä nyt ovat viime levyn One of the boys sälää ja niitä tuskin on konsertissa myynnissä. Sain selvitettyä, kiitos FB:n että ovet aukeavat 18.30 ja konsertti alkaa 20.00. Olin varannut 17.20 meille pöydän Wasabista, joka on lähellä Déliä, josta sitten poukkaan suoraan punaisella metrolla Stadionokin pysäkille ja se on ihan Budapest sportsarenan vieressä. Mutta nyt taidankin joutua vaihtamaan sen 16.20 jotta ehdin ajoissa. Ajattelin tähdätä 18.30-19... mitä aiemmin sen parempi sillä areenaa ei ole rajattu alueisiin mitenkään ja olen seisomapaikalla. Haluan nähdäkin jotain!