Ensiksikin Akselin äidin ottamia valokuvia heidän vierailultaan Unkarista, jotta pysytään edes jotenkin kronologisessa järjestyksessä. Otin lähinnä suurimman osan ruokakuvista ja pari meistä, mutta kiitän suuresti näistäkin otoksista. Huom. en jaksanut tehdä minkäänlaista rajausta tai värikäsittelyä vaikka osassa on hieman valaistus muuttanut alkuperäistä asetelmaa.

Bory várin norsu, yksi lempparikohdistani linnasta :)

Elina ja Akseli palloilemassa Szekesfehervarin kaduilla, Akseli näyttää urpolta ja Elina räplää suomalaiseen tapaan kännykkäänsä :D

Elina palloilemassa Bory varissa, hassu ilme johtuu kovin kirkkaasta säästä joka pisti siristelemään ja mutristelemaan ;) Tukassa on ihan kauhea juurikasvu, mutta sentään takin kauluksessa Akselin äidiltä saatu heijastin, josta tulee täällä kaduilla oikein suomalainen olo. Täkäläisethän eivät juuri heijastimia käytä ja jos harvinaisesti käyttävätkin se on kokoinainen neonkeltainen heijastinliivi.

RUOKAA, Csutoran annoksia:

Alkupaloista jälkiruokaan, tässä oman äitini ja Akselin äidin kokeilema tomaattisalaatti ja Elinan rakastama etikkakurkkusalaatti smetanalla

Akselin syvästi rakastama ;) tartarpihvi Csutorassa. Tämän ja Akselin isän pihvin valmistuksen näimme, mukana erillisessä korissa paahtoleipää, tarjottimella voita, punasipulia, tomaattia, mietoa paprikaa ja supertulista paprikaa. Pihvissä munaa, sipulia, sinappia, ketsuppia, worchestershireä, paprikaa ja muista mausteita.

Isä Virtanen ja Poika Virtanen nauttivat tartareistaan :)

Akselin pääruoka, porsasragout. Eli haudutettua porsasta, pekonia, paprikaa, sipulia yms. paahdettujen perunoiden kanssa. Tätä kokeili myös oma isäni.

Elinan senkertainen pääruoka, vasikkapörköltiä ja tarhonyaa ( munapastaa, tunnetaan englanniksi myös nimellä egg barley ulkonäkönsä vuoksi. en.wikipedia.org/wiki/Tarhonya ) tarhonya, unkarilaiset, karkean siivilän läpi pisaroina keitinveteen puristetut munataikinamuruset, sama kuin sveitsiläisten Knöpfli

Elinan suuri suuri suosikki, tällä kertaa Akselin äidin lautasella. Kevyesti leivitettyä kissakalaa sitruunan ja itsetehdyn muussin kera. Minusta näyttää ihan siltä kuin keskimmäinen kalapala näyttäisi kieltä :D (punasipulia). Tätä kokeili myös oma äitini.

Akselin isä kokeili sillä kertaa "fiery bundlea" josta ei ole kuvaa, eli leivitettya possua joka on täytetty possulla ja tulisella paprikatahnalla.

Elinan suklaa-vanilja jäädyke karamellikastikkeella, tätä kokeili myös Ilmari viimeisenä iltanaan Unkarissa :)

Lisäksi:

Akselin äidin kuvaama supersymppis keramiikkaleijona Budapestissä

Kuva Astoria Hotellin aulasta, jossa Akselin vanhemmat yöpyivät

Eli siis, viimeisessä blogipostauksessa kertoilin jo perjantain vierailustamme Budapestissä Ilmarin kanssa ja kuinka hän lähti lauantaina Kroatiaan ja palasi sunnuntai-iltana.

Minulla oli sunnuntaiksi varattu Lady Gagan keikka, joten sovimme, että Akseli tulee kanssani Budapestiin ja he sitten menevät pubiin odottelemaan paluutani keikalta jotta sitten voimme yhdessä palata takaisin Agárdiin. Ensin he kävivätkin syömässä jo mainitsemassani skottipubissa Kaledoniassa (jonka skottiomistajan veli muuten asuu Suomessa :D) ja sitten siirtyivät johonkin halvempaan kuppilaan Baross terille, jossa crome ja hänen ystävänsä olivat viettämässä iltaa.

Minä sen sijaan katselin sen aikaa keikkaa, Gagaa lämmittelivät Semi precious weapons, josta en ollut ennen kuullutkaan, mutta meno oli ihan hauskaa. Laulaja kertoi kuinka he 2006 olivat esiintyneet Gagan kanssa USAssa klubilla, jossa oli katsojia vaivaiset 12 kappaletta ja kiitti, että meitä on enemmän kuin 12.

 

Keikka oli mielettömän hieno! Etenkin rauhallisemmat biisit ja tietysti tunnetuimmat, lempparini olivat Speechless jonka Gaga soitti itse pienolla niin että pienon kansi oli tulessa tai "tulessa", Telephone joka esitettiin ilman Beyoncea, Just dance, Alejandro, Monster, Dance in the dark ja Gaga esitti myös biisin tulevalta levyltään joka kertoi tosi rakkaudesta.

Vaikka olenkin sitä mieltä, että kyseinen artisti ei voi enää olla täysin tolkuissaan (voiko kukaan jos miljoonat ihmiset huutavat, kirkuvat ja palvovat maata jalkojesi alla, kutsuvat itseään "pikku monstereiksi" ja sinua "Äiti monsteriksi") oli Gagalla silti tosi hyviä juttuja, mm. siitä miten kaikki ovat yksilöitä, kiusaamista ei koskaan pidä hyväksyä ja pitää vaan jaksaa odottaa että kaikki muuttuu paremmaksi. Jokainen teistä on jotain erikoista jne. Tietenkään en ajattele, että kaikki me olemme jotain kruununjalokiviä, mutta ajattelen itsekin niin, että jokaisella meistä on edes jolle kulle sellaista annettavaa mitä toisella ei ole. Gaga saa supertähtistatuksestaan huolimatta luotua todella aidon ja miellyttävän kuvan itsestään livenä, joka saa tietenkin fanit rakastamaan häntä vieläkin enemmän. Mm. hän huuteli takaisin yleisölle (fani: "I love you... Gaga: I love you too") ja keskusteli erään pojan kanssa joka ilmeisesti oli pyytänyt lavan edessä suukkoa.

Lisäksi konsertissa oli se hauska elementti, että samalla oli käynnissä Music televisionin European music awardsit. Jos Gaga olisi halunnut esiintyä EMAssa tai olla yleensäkin paikalla, hänen olisi pitänyt perua Budapestin keikkansa, mutta hän olikin sopinut niin että vastaanotti palkintonsa kesken konsertin :D Eli kahdesti koko konsertti "jäätyi", kamerat tulivat lavalle ja Gaga hyväksyi palkintonsa. Hän voitti yhteensä kolmesti.

Lavasteet ja koko show oli mahtava, tosin ihmettelin sitä, miten siellä ei ollut minkäänlaista ikärajaa. Osa taustamateriaalista tai välishowsta oli ehkä hieman häiritsevää 10-12veelle, mutta ei ole minun asiani tuomita. Lisäksi minusta on hieman hassua, että sen ikäiset yleensäkään diggailevat Gagaa :D

Nämä kuvat EIVÄT OLE MINUN OTTAMIANI.

Budapestissä

Speechless, MTVn palkinnot

Koetin katsella youtubesta hyvää pätkää ko. konsertista, mutta a) eihän se tällä yhteydellä onnistu ja b) ei se vaan näytä yhtään niin hyvältä ja mahtavalta näytön kautta. Jos jotain kiinnostaa niin lätkäisköön youtubeen Lady Gaga Budapest, pitäisi löytyä.

Jotain kuitenkin: www.youtube.com/watch

Halvimmista lipuistani sain kyllä kaiken irti, vaikka paikka olikin hieman kaukana näin silti esteettä aivan kaiken :)

Maanantaina kävi epäonnisen koiraviikkomme toinen källi, käytin Töppistä tavallisella aamulenkillä ja oikaisin lähimmän poikkikatumme läpi, joiden pihoilla on paljon koiria. Epätavanomaisesti myös vasemmalla puolellani oli koira, usein näkemämme mustavalkoinen kettuterrieri. Se ei ole oikeastaan koskaan etupihalla ja nyt tiedän miksi. En tosin osannut odottaa, että kyseinen koira tulee suoraan portista läpi ja miettimättä Töppiksen päälle. No, Töppis oli mulla valjaissa kiinni, mutta sehän oli tietysti ensimmäisenä mukana rähisemässä ja puolustamassa itseään eikä se perkeleen terrieri lähtenyt millään.

Vastoin taas koiramaailman sääntöjä otin Töppiksen syliini, koska ajattelin ettei niin matala koira saa siitä silloin otetta. Töppis epämukavasti sylissäni potkien ja rähisten jatkoin eteenpäin koska tiesin että mökille oli pieni pätkä ja epätoivoisesti ajattelin että se lopettaa jos tarpeeksi huudan ja tönin sitä pois. Minusta ei ole potkimaan toisten koiria vaikka se olisi aiheellista joten sysin sitä saappaalla pois ja samalla komensin eitä. Terrieri lopetti puolen matkan jälkeen hyppimisen, mutta oli silti kytiksellä, kun se juoksi ojan yli takapihansa puolella vähän matkan päähän uskalsin laskea Töppiksen alas. En tosin uskaltanut lähteä kävelemään koska pelkäsin että kohta se tulee taas niskaan.

Onneksi sillä hetkellä jostain toiselta puolelta katua juoksi nainen joka tunsi koiran/omisti koiran ja paimensi sen pihalleen. En tiedä mitä oli käynyt, mutta kuulimme pienellä paluumatkallemme terrierin kiljahtelevan pari kertaa. Joko se oli siis satuttanut itsensä Töppiksen kanssa (en tosin nähnyt mitään jälkiä) tai nainen rankaisi sitä (päälle)karkauksesta. Töppis onneksi!!! säilyi ilman minkäänlaisia jälkiä tai stressin oireita. Tosin joskus kävelemme vielä poikkikadulla ja jos toisella puolella on koira se kyllä kiihtyy tavallista enemmän, mutta ei ala rähisemään. Normaalissa hihnaohituksessahan se on aina ollut rähisijä ja arvet silmän alla ja päässä ovat ell mukaan jälkiä Viron elämän aikaisesta tappelemisesta.

Tämän kohtaamisen jälkeen, kunhan olin kunnolla tarkastanut ja ruokkinut Töppiksen olimme taas kerran sopineet menevämme Budapestiin, tällä kertaa juomistarkoituksessa. Pöytä oli varattu cocktailbaarista nimeltä Morrison's 2 ja sieltä saa 17-21 välillä 600ft (eli 2,18e) kaikkia cocktaileja sekä 300ft (reilu euro) kaljaa. Olin mukaan kutsunut myös vakkarifoorumiltani erään suomalaisen tytön, joka asuu ja työskentelee Budapestissä ja puhuu sujuvasti unkaria.

Alun seurueemme oli siis me, Ilmari, crome ja Danny, mutta loppuillasta siihen kuului lisäksi Maria, Marian 2 työkaveria, cromen tyttöystävä ja cromen ystävä Alex. Meillä oli kyllä ihan älyttömän hauskaa, pojat kävivät pelaamassa jotain pelejä ja itse jaarittelin pöydässä. Häpärin vedellessä viimeisiään Akselilla ja Ilmarilla oli molemmilla 4 drinkkiä edessään... huh huh.

Loppuillasta tulimme myös kohti väistämätöntä päätöstä, ottaako illan viimeinen juna vai aamun ensimmäinen (3.36). Akseli oli siinä vaiheessa jo hyvässä huppelissa, joka sai hänet tietenkin ajattelemaan että lisäjuominen olisi hyväksi ja kannatti ehdottomasti 3.36 junaa. Ilmari oli kuitenkin hieman kipeä ja minä semi-selvinpäin, sekä väsynyt ja kannatimme 23.41 junaa. Lisäksi unkarilaisista enää vain Alex kannatti aamujunaa, kaikki muut olivat lähteneet tai lähdössä.

Humalaisen taivutteleminen ei ole helppoa, mutta saimme kuin saimmekin Akselin mukaamme. 

Kylläkyllä, aamulla oli hieman eri ääni kellossa ja kaikki olivat enemmän kuin tyytyväisiä että kotiin oli lähdetty heti illalla :DTiistain suunnitelmissa oli nimittäi kierros Skfvárissa, johon kuului Alba plazalla pyörimistä, Media Marktissa kyläilyä (minä ostin mm. Josh és Jutan uusimman levyn!!! check musiikkivideo Hé kiscsaj! www.youtube.com/watch ), vanhassa kaupungissa kahvittelua ja korttien ostamista, sekä loppuillaksi menimme Árpádin kylpylään.

Kylpylälle tilasimmekin sitten taksin jolla hurauttelimme 5000ft edestä Csutoralle jossa söimme Ilmarin vierailun viimeiset unkarilaiset ateriat.

Seuraavana päivänä lähdimme heti aamusta Budapestiin, sillä Ilmarin piti lähteä ajoissa kentälle. Vierailimme mm. Pálinka házissa eli pálinkatalossa ostamassa muutamat tuliaiset, mutta totesimme itse vierailevamme siellä myöhemmin :) Löysimme ainakin Akselin rakastamaa hunaja-mustikka pálinkaa, hintaakin sillä tosin oli roimasti.... sekä merkin jota maistoimme Ördögissä, nimi oli Szicsek!

Yhdentyyppisiä Szicsek pulloja, joissa mukana hedelmät.

Kaikkien uskomattoman huonon rahatilanteen vuoksi päädyimme syömään KFC:ssä, eikä ravintolassa, mutta tulipahan koettu kfc:n kuulu kanaämpäri. Oli ihan ok, mutta ei mitään maata järisyttävää.

Täällä tuntuu eniten verottavan kukkaroa junalla ja taksilla ajelu, joka on meille vielä hieman välttämätöntä. Nyt tosin vältämme sitä viimeiseen asti, koska 25. kuitenkin muutamme Budapestiin. Itse laskin, että minulla on tälle kuulle rahaa 77euroa (Töppiksen lentolipun säästämisen jälkeen) ja ensi kuulle 100euroa vuokran jälkeen.

Toivottavasti tilanne paranee ensi vuonna, velkojakin olisi :(

Ajattelimme kuitenkin hieman elää mentaliteetilla, täällä asutaan näin vain tämän kerran (vai asutaanko? ;) ja kuluttaa täällä enemmän, säästää sitten kotona. Mm. tarkoitus olisi lauantaina vierailla Budapestissä spa&wellness/lumi/erotic messuilla, jonne lippu maksaa 12euroa per nassu. Ja kyllä, nämä kolme ovat tosiaan yhdistetty :D lisäksi mukana on neljäs messualue jota en muista. Näistä ehkä eniten kiinnostaa spa&wellness sekä erotica.

Joka tapauksessa, KFC jälkeen hyvästelimme Delillä Ilmarin ja suuntasimme itse ruokakaupan kautta junaan. Ilmeisesti kaupasta ostamani suklaamunkki oli jotenkin huono, koska se oli ainoa ero syömisiimme ja minä olin ainoa joka oksensin koko vatsani sisällön keskiviikona ulos. Onneksi se jäi vain yhteen kertaan ja tänään olo on ollut jo normaali. Pyöräilimme pitkän laiskan aamun jälkeen Aldiin hakemaan ruokaa itsellemme ja koiralle ja olemmekin lähinnä makailleet muuten vain kotona.

Äsken kävin ulkona kuullessani ihmeellisen läheltä koirien haukuntaa ja tappelun ääniä. Kun pistin kumpparit jalkaan ja lähdin kävelemään ääntä kohti, kävi ilmi, että pihan roskiksilla oli menossa jonkinlainen tappelu asiasta X. Onneksi nämä vapaat koirat välttävät lemmikkejä ja ihmisiä, sillä lähtivät välittömästi pakoon. Niitä oli ainakin kaksi tai enemmän, näin itse kaksi, mutta Akseli raportoi eri lähtösuunnista kuin minä joten niitä saattoi olla enemmänkin.

Ilmeisesti kylmemmillä ilmoilla roskisruoka houkuttaa enemmän :/ yksi juoksi suoraan ohitseni ja hetken ajan pelkäsin että Akseli oli päästänyt Töppiksen pihalle vapaaksi, mutta kun se juoksi tielle huomasin että se oli kooltaan isompi ja tummempi. Eli ilmeisesti se sakemanni jonka olemme aiemminkin nähneet, muista koirista en saanut tarkkoja havaintoja.