En saa mitenkään päähäni mitä olen mahtanut viimeksi kirjoittaa... no, ehkä se ei haittaa. Aloitetaan vaikka torstaista.

Minulla on hieman palanut käämi yhteen Akselin unkarilaiseen ystävään ja menemättä mitenkään yksityiskohtiin saimme tästä aikaiseksi raivoavan riidan torstai-iltana, jonka päätteeksi vollotin varmaankin pari tuntia -> tulin tukkoiseksi -> tämän seurauksena tai edesauttamana minulla oli seuraavan päivänä aivan karmea flunssa.

Olimme jo sopineet, että menemme perjantaina Budapestiin tapaamaan Akselin toista ystävää, niin, että minä menisin käymään siinä pienessä lahjapuodissa josta ostin cupcake-avaimenperän ja Akseli ja crome menisivät käymään jossain erikoiskaljakaupassa johon halusivat.

Valitettavasti kävi niin, että avaimenperiä ei enää ollut, koska olin sattumalta ostanut ainoan kappaleen, mutta saivatpahan pojat kaljaa. Menimme sieltä sitten cromelle, yhden hänen ystävänsä kanssa jossa crome valmisti chilipapupataa ja otimme hieman alkomahoolia. Olo oli aika karmea flunssan vuoksi, eikä kalja oikeastaan auttanut. Minun onnekseni "jouduimme" lähtemään jo 23.41 junalla koska olimme tulleet BP:n niin ajoissa että Töppis ei olisi millään voinut olla aamuun asti (juna lähtee 3.36 ja on perillä 4.46 + 10min pyöräilyä) yksin.

Koska meille jäi reippaasti aikaa juna-asemalla, kävimme alakerran ulkokahviossa kahvilla ja ostimme pullon vissyä mukaan. Juna oli uusi ja hieno ja olimme mielissämme, kunnes se syystä tai toisesta hajosi täysin kesken matkan :D tai no, ei täysin. Mutta viivästyi 30min. Tämän aikana mm. valot sammuivat useita kertoja kokonaan tai osittain ja seisottiin paikallaan keskellä raiteita. Joku nainen joka istui toisella puolella käytävää oli ilmeisesti kuullut meidän puhuvan suomea/vierasta kieltä, koska toisen kerran kun valot menivät hän tipahti kikattamaan ja toivotti "Welcome to Hungary" johon totesin "yeah, we're used to this already" (olemme jo tottuneet tällaiseen).

Pääsimme kotiin, jossa valvoimme vielä aamuun asti... kirjaimellisesti. 6.30 minut herätti karmea kirskuva ulvonta, josta en heti saanut paikannettua mistä _helvetistä_ se tulisi. Kun se ei ottanut laantuakseen tönin Akselin hereillä, jonka jälkeen kuuntelimme ulvontaa pari tuntia putkeen... tämän jälkeen sain jotenkin ihmeen avulla nukahdettua ja heräsin tunnin päästä uudelleen... ulvonta jatkui. Ääni oli aivan hirveä kirskuvaa, kirkuvaa huminaa koko talossa. Akseli sai paikannettua, että ulvonta tuli kuin tulikin putkista ja että patterien putket tutisivat "tyhjää". Mikään vesi niissä ei virrannut, mutta kaikki putket tärisivät yksinään.

Lähdin ulos ja paikansin äänen tulevan yhden mökin päästä, erään mökin kuistilla on varastorakennus (tietenkin munalukittuna) jossa pääboileri tms. on. Koko helkkarin varastorakennus tärisi ja ulvoi, niin myös putket jotka sieltä lähtivät ulos -> ja tietenkin meidän taloomme.

Akseli päätteli, että ilmeisesti oli käynyt niin, että boileri oli hajonnut eikä saanut vettä imettyä putkiin vaan haukkoi ilmaa, josta karmea ääni. 10.30 ääni hiljeni hieman, mutta ei loppunut. Istuin ulkona Töppiksen kanssa 9.30-12 koska ääni ajoi minut hulluksi + sai pään särkemään. Tämän jälkeen siirryin sisään, kun ääni oli hiljenynyt tarpeeksi vaisuksi huminaksi.

Akselin neuvosta laitoin kuulokkeet korviin ja kuuntelin "thunderstormia" (eli luontoääniä) vaikka kuulinkin taustalla koko ajan vihlovan huminan. 12.50 se loppui, josta huojentuneena otin kuulokkeet pois ja tönin Akselin taas valveille. Sovimme, että lähdemme 15 aikaan Skfváriin lecsófestareille, mutta että nyt on saatava nukkua heti. Ehdin rentoutua ja 13.00 humina alkoi taas, onneksi, ennenkö epätoivo sai minusta vallan, se loppui kokonaan 13.10 eikä ole palannut.

Koko aamun tekstasin Lucalle, mutta päivä oli epäonnea täynnä. Valitettavasti raskaus oli keskeytynyt ja hän oli vasta päässyt sairaalasta, mutta oli kuitenkin soittanut vuokraemännälle - joka tadaa, ei ollut kaupungissa. Ketään ei siis saatu tämän ulvonnan keskellä tarkastamaan tilannetta ja eilen ketään ei ollut töissä. Tänään sinne siis pitäisi joku mennä tsekkaamaan pääboileria... sillä meillä on perjantaista lähtien ollut jääkylmät patterit jonka oletamme johtuvan äänestä. Se alkoi perjantaina, mutta kesti vain puolisen tuntia joten ei herättänyt mitenkään erityisesti huomiota, mutta lauantaiaamu totisesti herätti. Kirjaimellisesti.

Ongelmallisen tai kiusallisen tilanteesta teki myös se, etten todellakaan halunnut ahdistella Lucaa surun keskellä, mutta hän on ainoa kontaktihenkilömme tässä kaupungissa.

No, eteenpäin... 15.30 lähdimme Skfváriin... juna oli myöhässä puoli tuntia eli saavuimme kaupunkiin 16.30. Kävelimme keskustaan päin ja bongasimmekin ensimmäisen musiikkilavan :) Soittivat sellaista orkesterimusiikkia tai en tiedä miten kuvailla, mutta ei mitään modernia humppaa kuitenkaan. Vaikuttavia esityksiä, ensin nämä sinitakkiset joiden perässä esiintyivät nuoret/teini-ikäiset punaisissa asuissaan.

Tästä lavalta poikkesimme tosin ensin vasemmalle, joka paljastui sittemmin keskusaukioksi. Matkalla bongasin perheemme suuren rakkauden, saanen esitellä: RULLAPULLA!

Aivan mielettömän, uskomattoman hyvää pullaa, ettette uskoisi. Oikea nimi siis on Kürtöskalacs joka tarkoittaa suoraan käännettynä savupiippukakkua. Kürtös valmistetaan niin, että ensin valmistetaan pullataikina joka sitten kaulitaan ja suikaloidaan. Yksi kokonainen suikale taikinaa kierretään tuollaisen öljytyn pötkylän päälle, ja voidellaan kunnolla + sokeroidaan kunnolla. Tämän jälkeen taikina pötkylöineen asetetaan hiilten päälle pyörimään (nuo rullat siis pyörivät koko ajan) jossa sokeri sulaa ja karamellisoituu. Kun näin on käynyt ja pulla on ruskistunut se nostetaan pois ja maun mukaan koko pintaan valellaan joko sokeria, sokerikanelia, hasselpähkinää, kookosta jne. Sitten rullapulla kääritään pakettiin ja syödään - kuumana tai lämpimänä! Voin sanoa ettei kylmänä ole kovinkaan hyvää mutta lämpimänä taivaallista!

Unkarissa rullapullaa saa tavallisemmin markkinoiden yhteydessä, sillä se valmistetaan perinteisesti avo"tulella". Kuulin Akselin ystävältä, että Budapestissä rullapullaa tosin saa myös joistain kojuista ja kaupoista ihan tavallisenakin arkipäivänä! Pitääpä etsiä nämä paikat...

Metsästin Tiinalle jo rullapullan ohjeenkin, mutta tässä vielä pari lisälinkkiä jos joku kaipaa (btw. olin googletellessani yllättynyt että muutkin ihmiset kutsuvat tätä herkkua rullapullaksi tai vaihtoehtoisesti putkipitkoksi)

www.kurtoskalacs.com/start.htm

kurtoskalacshungary.hu/en/Make

www.vitezkurtos.hu/

Skfvárin lecsófestareillakin näin ainakin 3-4 kojua jotka valmistivat pelkästään rullapullaa ja suurimmassa osassa oli mielettömät jonot. Tämä aidoimman näköinen paikka, jota kuvasin ja josta omani ostin oli sen verran sivussa että siihen pääsi nopeasti.

Kiertelimme markkinoita ja katselimme asioita, mukaani tarttui erään vanhan sedän kojusta tällainen otus:

Täyspuusta vuoltu karhu :) Sedällä oli pöytä täynnä kaikenlaisia hienoja puuesineitä, krusifiksista lähtien ja hylly täynnä erikokoisia puisia eläimiä. Oli pari koiraakin, mutta erityisesti tämä karhu sykähdytti minua. Hinnaksi karhulle tuli euroissa 6,4 euroa., mutta on se viehättävä. Minulle tuli kovasti mieleen se puinen karhu joka meillä on kotikotona joka pitää maapalloa? tassujensa välissä ja jonka joskus otin mukaan ala-asteen "show and tell" tyyppiseen päivään.

Sunnuntai meni maatessa kotona ja nauttiessa ihanasta hiljaisuudesta ilman ulinaa.

Tänään olenkin siis kylpylällä :) Istvanin piti antaa minulle joku projekti mutta hänellä on aamu kiireitä, huomenna otan 6.30 bussin Skfváriin, josta Istvan koppaa minut kyytiin ja ajelemme Hévíziin jossa tulen toimitaamaan samoja tehtäviä kun viime vuonna Györin reissulla. Eli istumme saunassa ja katselemme ylemmyydentuntoisesti kun saunameister alokkaat yrittävät läpäistä saunameister-testinsä. Joka on joskus minut yhyttänyt puhumaan unkarinkokemuksistani niin muistaa kyllä tämän, jossa täyspukeissa oleva saunameister läpsii saunojia pyyhkeellä ja jaarittelee saunan hyvistä puolista. Saas nähdä koska sieltä sitten pääsee kotiin, mutta varmaankin Akseli voi huoltaa Töppiksen jos minulla menee pitkäksi. Toivottavasti saan nukuttua tänä yönä, viime yönä nukuin ehkä tunnin kokonaisuudessaan... se varmaan vähän näkyy naamastakin.

Hévíz on siis kylpyläalue jonka keskiössä on täysin luonnonmukainen/aito lämmin mineraalivesijärvi.

www.heviz.hu/index_turista.php

Ja arvatkaapa mitä, tällä neidillä on 4päivää kunnes näen KATY PERRYN! Pyysin tänään perjantaita vapaaksi, jotta voisimme mennä ajoissa Budapestiin ja käydä syömässä ensin, Akseli ehdotti Wasabia (se täydellinen sushipaikka) mutta sanoin, että katsotaan. Ehdottomasti kyllä, jos kaksi aftaani parantuvat. Tällä hetkellä minulla on yksi valtava afta heti huulikorun vieressä joka aiheuttaa joka aamu ihanaisen läskihuulen (turpoaa ärsytyksestä) ja sattuu niin saamaristi ja nyt on toiselle puolella ylähuuleen tullut pienempi afta. Nyt siis molemmilla puolilla syöminen sattuu, ihanaa.

Lisäksi en tiedä mistä se johtuu, että koko alaleukani on aivan jumissa ja kipeä, ensin epäilin, että olen alkanut narskutella hampaita unissani taas, mutta Akseli sanoo että teen sitä vähemmän kuin Suomessa. Olen huomannut, että syystä tai toisesta puren täällä jatkuvasti hampaitani oikein voimalla yhteen? siis huomaamattani. Stressiä? en todellakaan tiedä, ei tunnu kovin mukavalta tämäkään.

Kauheeta valivalia taas, sorry siitä. Voin teitä piristääksenne, jos masennuitte tätä päivitystä lukiessani, laittaa kuvan Katystä California Gurlsin videokuvauksissa

Ja toisen normaalimman ;D ihana, ihana Katy:

Tänään pitäisi printata Akselin työsopparit ja Katylippu itselleni :)